maanantai 18. toukokuuta 2015

Kanavasurffailua


S iviilielämässä voi olla esillä monessa kanavassa: esimerkiksi Facebookissa (viestit,videot,kuvat), Twitterissä (tekstipohjaiset viestit), Instagramissa (lähinnä kuvat, myös lyhyet videot), YouTubessa (videot), Pinterestissä (kuvat), Vimeossa (videot) ja ja Flickr:ssä (kuvat). Ja varmaan jotain jäi mainitsemattakin.
Niin monen kanavan ollessa valloillaan, mutta kuitenkin niin irrallaan, pohdin seuraavaa: Miten olisi, jos työnantajille luotaisiin Rekrytinder-sovellus, jossa videon ja muutaman perustiedon perusteella voisi kohdata ja löytää unelmien esimiehen ja alaisen? Tässä säästettäisiin se aika, mikä työnantajalla menee hakemusten seulomiseen ja esimerkiksi toisen hakuvaiheen järjestämiseen videon tms. avulla. Tarvittavat hakijat olisivat siinä, sipaisun päässä. Työnhakua ja rekrytointia voisi toteuttaa vaikka työmatkalla. Näin ollen hakijoillekin riittäisi yksi kohdennettu hakemusvideo omasta osaamisesta, joka olisi matchien nähtävissä!

Tällä hetkellä LinkedInin lisäksi on olemassa cv-pankkeja, minne voi päivittää tietonsa. Kansallisen rekrytointitutkimuksen (2015) mukaan eniten käytettyjä työnhakupalveluita, joita rekrytoijat käyttävät, olivat muun muassa LinkedIn, Mosterin CV-pankki, Recruitby.net ja Oikotien profiili. Häpeäkseni täytyy todeta, että itse olen vasta oppinut käyttämään yhtä kanavaa jotenkuten eli LinkedIniä. Tehtävälistalle tulikin juuri luoda itselleni Monsterin ja Oikotien profiilit ja laajentaa työnhakua sitä kautta. Katsotaan, kuinka käy!
Recruitby.net on rekrytointityökalu, jota työnantajat käyttävät valittuaan sopivan porukan hakemusten perusteella. Hakukierroksella, missä itse pääsin kokeilemaan tätä näppärää työkalua, meitä taisi olla 14 jäljellä. Linkki ohjeineen tulee sähköpostissa. Sitten vuorossa ovat työnantajan kysymykset ( noin 5 kpl), jotka ovat videoituja. Niihin videoidaan omat vastaukset, joita ei tarvitse saada valmiiksi yhdellä videoinnilla, vaan halutessaan delete-nappia saa painaa niin monta kertaa, kunnes on vastauksiinsa tyytyväinen.
Vinkkinä siihen, milloin kannattaa olla tyytyväinen videovastauksiinsa  ja lähettää ne eteenpäin: Silloin kun vastaukset näyttävät eniten omilta ja niistä tunnistaa hyvin itsensä, ne ovat valmiit. On turhaa miettiä, ovatko ne täydellisiä. Aitous on se, mikä ratkaisee pidemmän päälle. Rekrytoijat kun näkevät kyllä kehonkielestä sen, milloin puheet eivät kohtaa kehonkielen kanssa eli suomeksi puhut puppua.

Lopuksi vastausvideot tallennettetaan ja lähetetään eteenpäin palvelun avulla. Ja kun videot ovat menneet perille, tulee varmistusviesti sähköpostiin, että perillä ovat. Todella kätevää!
Joskus useamman kanavan ylläpitäminen tuntuu kamalan raskaalta, mutta työnhaussa on pakko olla jaksava ja luova, etenkin näinä aikoina, kun pelkkä harjoittelupaikankin saaminen vastaa keskisuurta lottovoittoa. Ikinä ei voi tietää, mikä on se oikea kanava, mistä se tuleva työpaikka kohdalle osuu. Sitä paitsi, jos ei mitään muuta jää käteen, niin on ainakin oppinut uusia taitoja, luovuutta ja jälleen kerran - kärsivällisyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti