keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Mokausvaara: 5 vältettävää asiaa onnistuneen työhaastattelun kannalta


Työhaastattelu on urheilusuoritukseen verrattava toimitus: se menee joko nappiin tai vähemmän nappiin. Sitä voi erehtyä helposti luulemaan, että mitä enemmän ikää, haastatteluja tai esiintymiskokemusta olisi taustalla, olisi onnistuminenkin varmemmalla pohjalla. Ei urheilijallekaan ole selvää olla aina ensimmäinen, vaikka takana olisi tuhat kappaletta kisoja. Aina lähdetään uudelta pohjalta, jokaiseen kisaan, jokaiseen työhaastatteluun. Muutaman asia kannattaa vielä parhaimmankin valmistujan ottaa huomioon:
1.       Pese hiukset illalla
Tai herää aikaisin aamulla tarkistamaan heräämään, että hiukset ovat puhtaat. Varsinkin pitkähiuksiselle, joka pitää öisin hiuksiaan kiinni, saattaa tulla aamulla yllätyksenä se, että hiukset ovatkin likaiset. Todennäköisesti asian toteaa niin myöhään, ettei suihku ole enää mahdollinen. Kuivashampoo ei aina pelasta.
2.       Varaa enemmän kuin matkaan tarvittava aika
Vanno itsellesi, että tämä on se kerta, kun olet vähintään puoli tuntia etuajassa, jotta voit kerrata haastattelun kulun mielessäsi, ja tehdä oman mindfulness-riittisi ollaksesi parhaimmillasi haastatteluhetkellä. Muistathan syödä aamulla kotona, ettet matkalla haastatteluun tajua, ettet ole laittanut mitään suuhusi ja sinun on pakko pysähtyä matkalla ostamaan paniikkibanaani, jottei vatsasi huuda neuvottelussa kuin urosleijona savannilla. Jos tulet paikalle omalla autolla, yritä muistaa, ettei parkkipaikkaa ole välttämättä varattu oven edestä juuri sinun saapumistasi ajatellen.
3.       Muista tulostaa CV
Toivottavasti olet muistanut tulostaa muiden tärkeiden papereiden seuraksi CV:si. Sitä ei saa unohtaa. Jos et ole muistanut edes CV:tä, urasi paperista yhteenvetoa, ottaa mukaasi näytönpaikkaan, se voi näyttää siltä, ettet osaa valmistautua mihinkään tärkeään tilaisuuteen huolella.
4.       Tutustu etukäteen yrityksen lisäksi ihmisiin
Vajoat maanrakoon häpeästä tajutessasi, ettet googlettelun kulta-aikana ole tajunnut ottaa selvää tulevasta esimiehestäsi muuta kuin nimen. Yrityksestä tietäminen ei nykyään yksinään riitä. Ota selvää neuvottelun osapuolista. Kuka, missä, milloin.
5.       Mieti miten kerrot jotain itsestäsi
Mieti etukäteen, miten tähän vastaat. Luo päässäsi tai paperille asti runko, jossa mietit pääasiat ja järjestyksen. Jos alat kertomaan paniikissa vapaasti omasta koulutuksesta ja työkokemuksesta, saatat sortua jaaritteluun, kun pitäisi napakasti kertoa muutama pääpointti omasta työhistoriasta. Älä aloita kertomalla ikääsi, sillä tiedolla harvemmin tekee mitään, ellet ole alaikäinen tai jäämässä eläkkeelle.
Nämä on tuoreimmat huomioni työhaastattelusta. Lieneekö syynä sitten epävarmuus vai että viimeisimmästä työhaastattelusta on vierähtänyt tovi, mutta olipahan taas opittavaa omasta olemisesta! Tajusin jälleen kerran sen, että työhaastatteluun ei voi valmistautua tarpeeksi, vaan aina voi olla huolellisempi ja ylittää itsensä. Ja pestä tukkansa ajoissa.
 
Ps. Sain sen paikan! Toivotaan, että syksyllä seuraava työnhakuprosessi on mutkattomampi, kuin tämä. Pohdinnat jatkuvat silti entiseen malliin.
 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti