maanantai 25. toukokuuta 2015

Ulkoinen olemus työhaastattelussa- miten pukeutua?


Heräsin hämmentyneenä miettimään tulevaa työhaastattelua. On lukuisia asioita, joita haastatteluun mennessä tulee olla tehtynä ja mietittynä: on oltava vakuuttava ja rauhallinen, yrityksestä on hyvä tietää jonkin verran, ja ulkonäön tulisi olla moitteeton. Siinäpä se mieltä kaihertava ongelma tulikin: mitä minä laitan päälle työhaastatteluun? En halua olla yliampuvan vapautunut, mutten myöskään harmaavarpunen. Onko oikein yrittää mukautua maailmaan vai pitää oma päänsä?

Jos olisin Mrs. Grey, kävelisin pukeutumishuoneeseeni, ja valitsisin täydellisen sopivan asun joka tilanteeseen. Miljonäärin vastakohdan, opiskelijan, todellisuus on kuitenkin toinen: on pukeuduttava niihin vaatteisiin, mitä kaapista löytyy. Sekään ei ole ongelman ydin, sillä materiaalinen vähyys opettaa myös luovaksi ja kokeilevaksi. Uuteen asuun ei aina tarvitse ostaa uutta.

Sitten on taas se toiset huomioiva puoli. Vaikka minä pukeutuisin juuri miten lystään, pitää ottaa huomioon myös ympäristö, muut ihmiset ja asenteet. Saa olla luova, muttei yliampuva, tilanteen mukaan. Lisäksi on aloja, joilla on tietynlaiset hiljaiset säännöt esimerkiksi paljastavuudesta. Jokin sisäänkirjoitettu sääntö sanoo, että työhaastatteluun ei mennä paljaissa olkapäissä, paljastavassa kaula-aukossa tai kovin lyhyessä hameessa. Liian lyhyen hameen tuntee muuten siitä, että se päällään joutuu miettimään olemistaan.   

Sopiva asu on yhdistelmä luovuutta, kohteliaisuutta ja mukavuutta. Olen kuullut sanottavan, että vaaleansinisessä paidassa saa aina töitä, ja että neuvottelussa tulisi aina pukeutua vastapuolta peilaavasti eli virallista henkilöä tavatessa virallista pukeutumista ja rennompaa tyyppiä rennommassa asussa. Se muuten näkyy, jos päällä on jotain, missä ei viihdy, mikä ei tue omaa persoonaa ja ole sitä oikeaa minuutta ja sinuutta. Minun tapauksessani tämä tarkoittaisi esimerkiksi korkokenkien laittamista työhaastatteluun, jossa jalkani tärisevät taatusti ilman korkojakin. Oli miten oli, niin uskon, ettei aitona ja vastapuolta kunnioittavana voi pahasti mennä pieleen. Se jää tosin nähtäväksi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti